Vsa olja v naši ponudbi

Olja pečarič

Obstaja tudi mandljevo maslo, ki je podobno kikirikijevemu maslu, vendar ne predstavlja problemov ljudem z alergijo na kikiriki in ima manj slan okus. Ponekod jedo tudi mlad sadež mandlja, ko je še vedno zelen in nima oblikovane trdne lupine. V takšni obliki je na voljo le od sredine aprila do sredine junija. Priporočamo tudi konopljino olje

Sladki mandelj ne vsebuje skoraj nič ogljikovih hidratov in ga lahko zdrobimo v moko, ki jo uporabimo za torte in piškote za diete z majhno vrednostjo ogljikovih hidratov in paciente, ki trpijo za sladkorno boleznijo. Mandljeva moka je brez glutena in je zato popularna sestavina pri kuhanju jedi za ljudi, ki so občutljivi na gluten imajo alergije na škrob ali trebušne bolezni.

Mandlji so lahko procesirani tudi v nadomestek za mleko - mandljevo mleko, ki je primerno za ljudi, ki so alergični na luktozo, vegetarijance, itd.

Mandljevo olje v prehrani

Mandljevo olje_Prunus dulcis_Almond oil

Splošni opis:

Mandljevo olje pridobivajo iz plodov mandljevca, ki izvorno raste predvsem v Sredozemlju, bližnjem vzhodu ter vse do Indije. Dandanes ga gojijo že skoraj po celem svetu, predvsem je pridelava razširjena v Kaliforniji.

Mandljevec je majhno listnato drevo in sega v višino od 4 do 10 metrov. Drevo je dobro prilagojeno na sušo in uspeva tudi na področjih kjer primanjkuje vode. Spada v družino Prunus, kot sliva, češnja, marelica. Drevo začne proizvajati plodove šele po 5 letih. Plod oz. sadež mandljevca je koščičast in okoli 5 centimetrov dolg, z nagubano lupino. Zunanja lupina je temno zelena, ki vsebuje trdno skorjo in užitno seme.

Poznana sta dva tipa mandljevca, sladki mandelj in grenek mandelj.

Olje pridobivajo le iz plodov sladkega mandljevca s postopkom hladnega stiskanja mandljevih pešk. Hladno stiskano olje je rumene barve, vsebuje veliko oleinske in linolne maščobne kisline ter je bogato z vitamini A, B1, B2, B6 in E.

 

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information