Vsa olja v naši ponudbi

Olja pečarič

O mandljih

Mandlji, mandljevo olje

Več mandljev kot pojeste, toliko bolj zdravo bo vaše srce. Mandlji so namreč oreščki, bogati z nenasičenimi maščobami, ki znižujejo nivo slabega holesterola v krvi in s tem tveganje za srčna obolenja. Prav tako pa izboljšajo vašo prebavo.

Če iščete hiter in zdrav prigrizek medtem, ko ste v službi ali se vozite v avtu, potem si priskrbite mandlje. Res da so bili nekoč pojmovani kot ‘nabiti’ z maščobami, danes pa raziskave kažejo, da je ta maščoba mono-nasičena, kar pomeni, da zmanjšuje možnosti za obolenja srca.

Mandlji so bogati z vitaminom E, imajo visoko vsebnost magnezija, ki je pomemben za ožilje, in izboljšujejo krvni obtok. Pomanjkanje magnezija poveča tveganje za odpoved srca. Mandlji so dober vir kalija, ki je pomemben za krvni pritisk.

Mandlji so znani po sladko-grenkem okusu, zato so bili več stoletij uporabljeni za razne sladice in ostale pečene dobrote. Ker pa vsebujejo nizko število ogljikovih hidratov, iz njih pridelujejo tudi moko, ki je odlična zamenjava za tiste, ki so alergični na gluten.

 Mandlji, mandljevo olje

Četrt skodelice praženih mandljev vsebuje približno 7 g beljakovin, tj. okoli 15 odstotkov dnevno priporočene količine, in skoraj 5 g vlaknin. Beljakovine v mandljih ne vsebujejo holesterola, so pa mandlji odličen vir mononenasičenih (srcu prijaznih) maščob (četrt skodelice jih zagotavlja okoli 12g) - za lažjo predstavo, gre za podobne maščobe kot jih vsebuje olivno olje. Mandlji znižujejo raven slabega holesterola LDL in podobno kot žitarice zvišujejo koristnega HDL.

Mandlji ne vsebujejo ogljikovih hidratov. Njihov glikemični indeks (GI) je torej nič, zaradi česar ne povzročajo dviga ravni krvnega sladkorja, kot to počne visoko glikemična hrana, npr. bel kruh in drugi enostavni ogljikovi hidrati. Namesto tega uživanje mandljev rezultira v uravnoteženem sproščanju inzulina in pomaga preprečiti dvige glukoze v krvi, ki lahko sicer vodijo v diabetes in srčne bolezni. Mandlji so zato izvrstna hrana za pre-diabetike in diabetike. Koristno je vedeti tudi to, da kadar mandlje uživate skupaj z visoko glikemičnimi živili, lahko ti preprečijo zvišanje sladkorja v krvi, ki bi ga omenjena druga živila sicer povzročila.

 V zadnjem času pa postaja vse bolj priljubljeno tudi mandljevo mleko, še posebej med tistimi, ki ne prenesejo laktoze ali pa so vegani.

Mandlji, zdrava hranaMandlji, zdrava hranaMandlji, zdrava hrana

Mandljevo olje"Oleum Amygdalae" je nehlapljivo olje pripravljeno iz več vrst mandljev z rahlim vonjem in okusom po oreščkih. Je skoraj netopno v etanolu, vendar dobro topno v kloroformu ali etru. Lahko ga uporabljamo kot nadomestilo za olivno olje.

Sladko mandljevo olje pridobivamo iz posušenih semen mandljevca. To olje tradicionalno uporabljajo maserji, da namažejo kožo med masažo, saj je znan kot učinkovito pomirjevalo. Mandljevo olje se uporablja tudi za ohranjanje lesa pri nekaterih lesenih instrumentih (npr. oboa in klarinet).

Mandljev sirup

Nekdaj je bil mandljev sirup mešanica med sladkimi in grenkimi mandlji, običajno narejen s pomočjo ječmenovega sirupa. Običajno so zmešali deset delov sladkih mandljev in tri dele grenkih mandljev. V današnjih delajo sirup samo iz sladkih mandljev, saj je v grenkih mandljih prisoten cianid.

 

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information