nakup-orehovega-olja

Vsa olja v naši ponudbi

Olja pečarič

Priporočamo tudi:


 

steklenica-konoplja steklenica-laneno-olje


Več o mandljevem olju

images/stories/1-mandljevo-olje/mandljevno-olje-nastevanje.jpg  Mandljevo olje

Rastlina in okolje

Mandljevec (Prunus dulcis, syn. Prunus amygdalus Batsch., Amygdalus communis L., Amygdalus dulcis Mill.) je značilen za rodovitni polmesec, Iran, raste od severozahodne Saudske Arabije do severozahodne Jordanije, Izraela, Libanona, zahodne Sirije in južne Turčije. Je majhno listnato drevo, ki zraste od 4 do 10 metrov visoko in ima premer debla do 30 centimetrov. Listi so dolgi 1 cm in široki 1.2–4 cm ter imajo 2.5 cm dolg pecelj. Cvetovi so beli ali svetlo rožnati s premerom 3–5 cm s petimi cvetnimi listi. Cvetovi zrastejo sami ali v paru, še pred listi, zgodaj spomladi.

Sadež je koščičast, od 3,5 do 6 centimetrov dolg, z nagubano lupino. Zunanja lupina je sivo-zelena kosmata prevleka oz. lupina, (mesnata pri drugih članih Prunus, kot sta sliva ali češnja), ki vsebuje trdo skorjo in užitno seme. Po navadi je prisotno samo eno seme, vendar pa se lahko zgodi, da sta celo dva. Sadeži mandljevca so zreli jeseni 7-8 mesecev po cvetenju.

Mandljevo olje je bilo izredno popularno v času Elizabete v Angliji. Pogosto so ga uporabljali v kulinariki. V ljudski medicini so mandlje in mandljevo olje uporabljali kot zdravilo za rakasta obolenja mehurja, prsi, ust, vranice in maternice. Odkrili so tudi, da blaži bolečine, vnetje poprsnice in črevesne krče.

Olje

Mandljevo olje je eno najbolj uporabljano olje v aromaterapiji. Je bledo rumene barve, rahlo viskozno in mastno.

Metode ekstrakcije

Najbolj kvalitetno olje se pridobiva s hladnim stiskanjem posušenih semen in s filtriranjem. Mandlji vsebujejo 50% olja. Kljub kvalitetam hladno stiskanega olja, se pridela največ rafiniranega, s kemično ekstrakcijo pridobljenega mandljevega olja. Tega najpogosteje najdemo v kozmetičnih izdelkih.

Sestavine

Nasičene maščobne kisline  (v %):

  • Miristinska kislina  /
  • Palmitinska kislina 6,0
  • Stearinska kislina 1,6
  • Behenska kislina 0,1

Enkrat nenasičene maščobne kisline:

  • Palmitoleinska kislina <2,0
  • Oleinska kislina 70,7
  • Eikozanojska kislina <0,5
  • Eruka kislina <0,1

Večkrat nenasičene maščobne kisline: 

  • Linolska kislina 27,7
  • α-linolenska kislina <0,4

Fizične lastnosti

  • Vonj: nežen, sladkoben, s kančkom marcipana
  • Kislinsko število: 1,5
  • Specifična gostota: 0,912-0,916
  • Barva: 20 rumena; 2,2 rdeča
  • Jodno število: 95-109
  • Število miljenja: 190-200
  • Energetska vrednost Kcal/100ml: 890
  • Peroksidna vrednost: 0,9 (<5)

Vitamini

Olje vsebuje vitamine A, B1, B2, B6 in E (45mg/100ml).

Zdravilne lastnosti - interna uporaba

Olje se uporablja v odvajalnih sredstvih in učinkovito znižuje raven holesterola.

Zdravilne lastnosti - eksterna uporaba

Kožo ščiti, mehča, hrani, pomirja in blaži vnetja. Lajša tudi srbenja, ki jih povzročijo ekcemi, luskavica in dermatitis. Izvrstno je tudi za nego razpokane in razdražene kože. Primerno je tudi kot masažno olje, saj se ne vpija prehitro.

Kozmetika

V farmacevtskih in kozmetičnih izdelkih se ga uporablja zaradi njegovih vlažilnih lastnosti.

Prehrana

Mandlji, pa naj bodo celi ali zdrobljeni, se v obilju uporabljajo v kulinariki, še posebno pri izdelavi slaščic.

 

Vir:http://www.aromaterapija.si/index.php?option=com_content&view=article&id=4

 

 

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information